Határozottan pozitív az aminosavak hatása a szervezetre

Az aminosavak hatása a szervezetre számos élettani folyamatban megfigyelhető, amiért a fehérjék építőköveinek is nevezik ezeket a vegyületeket. Nélkülözhetetlenek a fehérjék és a hormonok szintéziséhez, és megtalálhatóak a fehérjében gazdag élelmiszerekben. Ha ezeket az élelmiszereket nem megfelelő mennyiségben fogyasztjuk, akkor az aminosav hatása csökken és speciális kiegészítők szedéséhez kell folyamodnunk.

Az aminosavakat esszenciális és nem esszenciális fajtákra osztják. Az utóbbiak szintetizálhatóak a szervezetben, míg az esszenciális aminosavakat csak a táplálék szolgáltatja és nem szintetizálhatóak. Az aminosavak száma 20, ezek közül 9 esszenciális. Ezekből a legtöbb az állati fehérjékben gazdag élelmiszerekben (hús, tojás) található. De számos növényi termék is tartalmazza mind a 9 esszenciális vegyületet (szójatermékek). A fehérjefogyasztás után a szervezet a fehérjéket szerkezeti elemekre, aminosavakra bontja, amiket aztán számos fontos folyamathoz, például izomnövekedéshez és immunvédelemhez használ fel.

Az aminosavak hatása a szervezetre és a benne zajló folyamatokra

Ezek a tápanyagok számos funkciót látnak el a szervezetben:

  • felelősek az új sejtek képződéséért;
  • energiával látják el a szervezetet;
  • elősegítik a normális anyagcserét;
  • javítják a memóriát,
  • fokozzák a koncentrációt;
  • befolyásolják az idegrendszer állapotát;
  • támogatják az immunrendszert;
  • elnyomják az étvágyat és segítenek a fogyásban;
  • fontos szerepet játszanak az izmok kialakulásában;
  • javítják a haj, a köröm és a bőr állapotát.

Az aminosav hatása a férfiak és a nők esetében egyaránt megmutatkozik. De míg a férfiak az izomtömeg építésére használják ezeket, addig a nők a felesleges zsírszövettől való megszabadulásra. Ha valaki sportol, akkor különös figyelmet kell fordítania a BCAA komplexre. Ez három esszenciális aminosavból áll, amik megakadályozzák az izomrostok lebomlását.

Hogyan használjuk az aminosavakat?

Először is jobb, ha megbízható szaküzletből választunk. Itt olyan minőségi termékeket találunk, amelyek számos vizsgálaton estek át és hivatalosan engedélyezettek az értékesítésre. Ugyanez nem mondható el a piaci standokon vagy kiskereskedelmi üzletekben kirakott, élénk színű tégelyek kétes tartalmáról.

Az aminosav hatása az izomtömeg növelésében akkor lesz látható, ha azt reggel és minden edzés után fogyasztják. A fogyáshoz viszont kicsit gyakrabban kell bevenni. Az ajánlott egyszeri adag 5-20 gramm. Kövessük az utasításokat és ne lépjük túl az adagot! Ezzel az aminosav hatása nem fokozódik, csak extra terhelést jelent a májnak és a veséknek.

Az aminosav hatása és egészségügyi előnyei

Az aminosav hatása vitathatatlan onnantól kezdve, hogy javíthatja a hangulatot és az alvást, addig, hogy elengedhetetlen a szervezetben neurotranszmitterként működő szerotonin termeléséhez. A szerotonin a hangulat, az alvás és a viselkedés fontos szabályozója. Míg az alacsony szerotonin szintet összefüggésbe hozták a depressziós hangulattal és az alvászavarokkal, számos tanulmány kimutatta, hogy a triptofán aminosav hatása csökkentheti a depresszió tüneteit, fokozhatja a hangulatot és javíthatja az alvást.

Az esszenciális aminosavak számos élelmiszerben megtalálhatóak, de a koncentrált dózisok étrend-kiegészítő formájában történő szedésük is számos egészségügyi előnnyel jár.

A teljes értékű fehérjeforrások közé tartozik a marhahús, a tenger gyümölcsei, a baromfi, a tojás és a tej. A szója, a quinoa és a hajdina olyan növényi élelmiszerek, amelyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, így teljes értékű fehérjeforrások. Más növényi alapú fehérjeforrások, például a bab és a diófélék nem tekinthetőek teljes értékűnek, mivel hiányzik belőlük egy vagy több esszenciális aminosav.

Ha növényi alapú étrendet követünk, akkor is biztosíthatjuk, hogy az összes esszenciális aminosavból elegendő mennyiséget kapjunk, ha minden nap más-más fajtát fogyasztunk. Ha többféle nem teljes értékű fehérjét választunk, például babot, dióféléket, magvakat, teljes kiőrlésű gabonaféléket és zöldségeket, akkor is biztosíthatjuk az esszenciális aminosav szükségletünk kielégítést, ha úgy döntünk, hogy az állati eredetű termékeket elhagyjuk az étrendünkből.

Csak táplálkozással biztosítható az aminosav hatása?

9 esszenciális aminosav van, amit az embernek táplálékból kell bevinnie. Ezek fontos szerepet játszanak a fehérjeszintézisben, a szövetek regenerációjában és a különböző tápanyagok felszívódásában. Az aminosav hatása az is, hogy megakadályozhatja az izomvesztést, felgyorsíthatja a betegek felépülését a műtét utáni időszakban.

Állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt megtalálható. Kiegyensúlyozott táplálkozással szinte mindenki fedezni tudja ezen anyag napi szükségletét. Szükség esetén speciális kiegészítőket lehet szedni. Az aminosav kiegészítők a legtöbb embernek biztonságosak. De nem szabad használni ezeket, ha megfelelő étrendi fehérjebevitellel rendelkezünk. A sportolók esetében azonban hatékonyak és szükségesek lehetnek, növelik a teljesítményt és felgyorsítják a szervezet edzés utáni regenerációs folyamatait.