Kedvelt fajta, az olaszrizling
Minden bort kedvelő ember egészen biztosan kedveli a fröccsöt is, illetve valamelyik fajtáját. Az egyik kedvelt bor, amiből fröccs készíthető, az olaszrizling. Az olaszrizling nem őshonos hazai fajta, de igen jól terem a mi területeinken. Eredetileg, mint ahogy a neve is mutatja, olasz- és francia területekről származik. De a szerencsétlenségben a szerencse, hogy a nagy filoxéravész után, ezzel a fajtával telepítették be a magyar szőlővidéket. Manapság az olaszrizling hazánk egész területén nagyon jó hozamokkal terem, különösen a Szent – György hegyen és Csopakon.
A borokra jellemzően, ugyanaz a fajta ebben az esetben is más és más ízt ad, a termelési tájegységtől függően. Az apró éghajlati jellegzetességek, a föld összetétele adja meg azt az eltérő íz jelleget, amitől a különböző ízek létrejönnek egy fajtán belül is. Az enyhén kesernyés íz, nagyon jól illik a szárnyas illetve az édesvízi halételekhez, de sajtokhoz is kiváló. Mérsékelt savasság jellemzi, de tájegységenként ez is változó. Nagyon jó fröccs készíthető belőle.